Alles over handgrepen voor in de keuken

Handgrepen kunnen je keuken maken of kraken. Bij keuze voor de juiste greep kan een hoop komen kijken. Welke handgrepen passen het beste op basis van je huidige stijl keuken? Of op welke hoogte dien je handgrepen te plaatsen? Of wanneer zijn lange handgrepen nou juist handig in een keuken? Antwoord op deze én veel meer vragen, vind je hier.

Upload Image...

In het kort:

Soorten handgrepen voor in de keuken

Het zou wat zijn als er maar één smaak handgreep zou bestaan voor in je keuken. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende soorten en stijlen handgrepen gemaakt. Van uiteenloopende kleuren en maten tot aan stijlen en vormen. Je ontdekt hier meer over de verkrijgbare soorten handgrepen voor in de keuken.

De trend van 2022 en 2023

Wat is de populairste handgreep van 2022? Volgens interieurwebsites en de meest verkochte producten van online webwinkels in deurbeslag of woonaccessoires komt de volgende deurgreep als populairste naar voren: zwarte handgrepen met industriële stijl.

Upload Image...

Handgrepen voor in de keuken die zwart én industriële look hebben zijn het populairst geweest in 2022 ten opzichte van andere handgrepen.

Wat wordt de trend van 2023?

Als we de trends moeten geloven van VT wonen, zijn er twee soorten handgrepen voor in keukens die er uit gaan springen. De zwarte handgreep die in 2022 het populairst was, wordt in 2023 van de troon gestoten.

De keukentrends van 2023 draaien om zachte en harmonische kleurencombinaties.

Voor de handgrepen zouden dan de materialen chroom en RVS populairder worden in 2023. Daarmee dus de stalenkleur handgrepen.

Kleuren handgrepen voor in verschillende keukens

Keukens heb je in elke denkbare kleuren, stijlen, groottes en soorten. Op basis van de soort keuken die jij of jouw klant heeft, kun je de handgrepen afstemmen.

De handgreep van een keuken heeft een bepalend karakter voor de uitstraling van je keuken.

Er zijn een paar vuistregels die je kunt gebruiken. Zo zorg je dat je de ideale combinatie keuken én handgreep hebt.

Upload Image...

Zwarte handgreep

Zwarte handgrepen passen het beste bij onderstaande soorten keukens:

 • A
 • A
 • A
 • A

RVS handgreep

Metalen handgrepen, staalkleur of RVS passen het beste bij:

 • A
 • A
 • A
 • A

Gouden handgreep

Messingkleur of gouden handgrepen komen het beste naar voren bij:

 • A
 • A
 • A
 • A

Verschillende stijlen handgrepen voor keukens

Ook de handgreep zelf heeft een eigen stijl. De stijl komt door bijvoorbeeld de afwerking, het materiaal of de vorm. Scherpe en rechte hoeken die zorgen juist voor een meer moderne stijl. Aan de andere kant zorgen ronde afwerking of zachte kleuren voor een landelijk karakter. Hieronder zie je een overzicht van de stijlen en welke handgrepen daar onder vallen.

Industriële stijl

Industriële handgrepen zijn wat meer van ruw materiaal. Voorbeelden zijn de RVS of zwarte handgrepen. Of grepen uit de collectie MAIN.

Moderne stijl

Moderne stijl sluit meer aan bij lichtere keukens. Dus wit of egale kleuren. Je kan hiervoor staalkleur grepen kiezen of juist goudkleur. In sommige gevallen past ook zwart qua kleur.

Landelijke stijl

Landelijke interieur gebruikt houtbouw en wisselt lichte kleuren uit met donker. Dit kan dat ook terugkomen in je handgrepen keuze. Ontdek daarom de FIXE of ANDE collectie of RVS kleur.

Industriële stijl

Industriële handgrepen zijn wat meer van ruw materiaal. Voorbeelden zijn de RVS of zwarte handgrepen. Of grepen uit de collectie MAIN.

Moderne stijl

Moderne stijl sluit meer aan bij lichtere keukens. Dus wit of egale kleuren. Je kan hiervoor staalkleur grepen kiezen of juist goudkleur. In sommige gevallen past ook zwart qua kleur.

Landelijke stijl

Landelijke interieur gebruikt houtbouw en wisselt lichte kleuren uit met donker. Dit kan dat ook terugkomen in je handgrepen keuze. Ontdek daarom de FIXE of ANDE collectie of RVS kleur.

De (steek)maten handgrepen voor keukens

Wat zijn de steekmaten die het vaakst voorkomen bij keukens? Of welke heb jij nodig voor je keuken? Aan de hand van onderstaande hulpmiddelen, heb je zo de juiste maat te pakken.

Steekmaten: 96 mm – 128 mm – 160 mm – 192 mm – 224 mm

Handgrepen vervangen bij je keuken? Meet dan de steekmaat op

Als je van plan bent om j e bestaande handgrepen te vervangen, dan dien je de maat van je oude handgrepen op te meten. Deze maat (ofwel de steekmaat) bepaalt welke maat je nodig hebt. Hier lees je hoe je de steekmaat kunt opmeten.

Upload Image...

Nieuwe keuken? Dit is de meest gebruikte standaardmaat.

128 mm is de meest voorkomende standaardmaat voor handgrepen in keukens.

Vervolgens wijken de andere maten 32 mm daar van af. Dus een maatje groter dan 128 mm wordt 160 mm en een maatje kleiner wordt 96 mm.

Upload Image...

Plaatsen van handgrepen in keukens

Hoe plaats je handgrepen in keukens? Letterlijk én figuurlijk. De plaats van een handgreep heeft invloed op de functie van het keukenkastje. Maar het plaatsen (in de zin van monteren) kan voor sommige keukens ook een uitdaging zijn. Met behulp van onderstaande handvatten, wordt het plaatsen een makkie.

Upload Image...

Plaats (plek) voor handgrepen in keukens

Het mooiste is om de handgreep evenwijdig vanaf de zij- en bovenkant te plaatsen.

Het type meubel bepaald ook de hoogte van de handgreep. Zo kun je bijvoorbeeld bij:

 • Bij keukenlades plaats je de greep in het midden van het ladefrontje.
 • Bij koelkastdeuren of keukendeuren plaats je deze vaak aan de linkerkant (want scharnieren zitten vaak rechts)
Upload Image...

Plaatsen (monteren) van handgrepen in keukens

Het monteren en bevestigen van keukenhandgrepen kun je realiseren aan de hand van onderstaande stappenplannen:

Hulpmiddelen voor het plaatsen: Schroevendraaier, schroeven, meetlint, boormachine, waterpas en potlood.

Overzicht van veelgestelde vragen

FAQ (veelgestelde vragen) over handgrepen in keukens. Je vindt ze hier. Mocht je een vraag hebben en je ziet deze niet hier tussen staan? Geef het dan door. Wij beantwoorden graag je vraag en plaatsen deze dan onderaan dit artikel.

Metalen handgrepen kun je het best in de keuken plaatsen omdat deze goed tegen een stootje kunnen. Kunststoffen handgrepen daarentegen zijn veel kwetsbaarder. Daarnaast komt er geen roestvorming op de metalen handgrepen. Metalen handgrepen zijn momenteel ook het meest populair om te plaatsen in de keuken.

Keuken handgrepen plaats je aan tegenovergestelde kant van de scharnieren. Bij lades plaats je hem in het midden van het ladefrontje. Het mooiste is om de handgreep evenwijdig vanaf de zij- en bovenkant te plaatsen.

Keuken handgrepen plaats je met schroeven. Je hebt hiervoor een schroevendraaien, meetlint en boormachine nodig. Na het uitmeten van de gaten kan je overgaan tot boren van de gaten. Daarna hou je de handgreep voor de gaten en kan je met de hand de schroeven in de handgreep draaien. Om hem goed vast te zetten gebruik je de schroevendraaier.

Lange handgrepen gebruik je meestal bij de koelkast- of vriezerdeur en plaats je verticaal in plaats van horizontaal. Hierdoor springt een lange handgreep in de keuken er mooier uit. Lange handgreep worden ook vaak gekozen als het net wat hoger is in de keuken.

Bij deurgrepencenter.nl vind je de goedkoopste handgrepen voor keukens in Nederland en België.